USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET:

Mikä on tietosuojakone?

Tietosuojakone on palvelukokonaisuus, joka sisältää
– Normaalin “Windows-läppärin”
– Windows-puolen lisäksi tietosuojakone sisältää suojatun ja salatun Linux-puolen
– Valmiiksi asennetut tietoturva-, salaus- ja yksityisyysohjelmat (palvelut)
– Laajan suomenkielisen käyttöoppaan asennettujen ohjelmien käyttämiseen

Onko tarjoamanne palvelu laillista?

Kyllä on. Mikään laki ei kiellä suojaamasta nettiliikennettä tai tiedostojen salaamista.

Osaan tehdä tämän kaiken itse. Miksi ostaisin teiltä tietokoneen?

Jos olet teknisesti niin taitava, että osaat tehdä tämän itse, niin tällöin et tarvitse meitä yhtään mihinkään. Palvelumme on tehty tavallisille tietokoneen käyttäjille, jotka ovat huolissaan yksityisyydestänsä ja jotka haluavat suojata ja salata tietonsa sekä käyttää tietokonetta turvallisemmin.

Minkä takia tietokoneenne ovat selvästi kalliimpia kuin yleisten kauppojen tietokoneet?

Emme ole tavallinen tietokonekauppa. Tietosuojakoneen perimmäinen tarkoitus on tarjota valmiiksi asennetut työkalut tietokoneen turvallisempaan käyttöön sekä levittää tietoutta nykyajan hätkähdyttävistä tietoturvaongelmista ja yksityisyyden loukkauksista. Tämän ongelman ympärille olemme luoneet ensimmäisen kaupallisen ratkaisun. Palvelumme ja tuotekonseptimme on täysin ainutlaatuinen ja jokainen tietosuojakone toimitetaan täysin räätälöitynä asiakkaan tarpeiden mukaisesti ja tietosuojakone on heti käyttövalmis (käyttöopas on syytä lukea huolella läpi ennen käyttöä)

Tietosuojakone on kaksi tietokonetta yhdessä paketissa – julkinen, salaamaton Windows ja piilotettu, salattu ja tietosuojattu Linux. Vastaavanlaista valmiiksi asennettua räätälöityä ratkaisua et löydä muualta.

Onko tarjoamanne suoja luodin (100%:n) varmaa?

Lyhyt vastaus on että mikään suoja ei ole. Perustavanlaatuinen vastaus riippuu myös, että keneltä ja miltä taholta haluat suojautua ja mitkä ovat uhkakuvasi. Miltei ainoa keino saavuttaa lähes 100% suojaustaso on olla käyttämättä tekniikkaa (tietokoneita tai älypuhelimia) lainkaan.

Tietoturva, tietosuoja ja yksityisyys ovat myös itsestäsi kiinni – kaikkia tuntemattomia ohjelmia ei kannata ladata ja kaikilla nettisivuilla ei kannata vierailla. Vältä vieraita USB-tikkuja. Päivitä käyttämiisi ohjelmiin viimeisimmät tietoturvapäivitykset. Älä säilytä sanasanojasi selaimissa tai post-it lapulla tietokoneesi vieressä. Jättämäsi metadata kertoo sinusta hyvin paljon.

Tietosuojakone sisältää tarvittavat salaus- ja suojausmenetelmät tietokoneen turvallisempaan käyttöön. Käyttöopas auttaa yksityiskohtaisesti asennettujen ohjelmien käytössä. Ohjeita noudattamalla sinulla ei pitäisi olla ongelmia suojaksen, salauksen ja yksityisyyden kanssa.

HUOM: Mikään teknologia tai menetelmä ei suojaa huolimattomuudelta, olet itse täysin vastuussa omasta toiminnastasi.

Mitä uhkia tai riskejä tai muita uhkakuvia minun tulee huomioida käyttäessäni tietosuojakonetta?

[Artikkeli tulossa]

Miten palvelunne eroaa anti-virusohjelmista tai palomuureista?

Näillä kahdella ei ole mitään tekemistä keskenään.

Anti-virusohjelmat ja palomuurit estävät tietokonettasi saamasta haittaohjelmia. Sen sijaan meidän asentamamme palvelut tarjoavat valmiiksi asennetut työkalut tietokoneen turvallisempaan ja suojatumpaan käyttöön.

Minkä takia tietosuojapaketti on voimassa ainoastaan vuoden?

Käytettyjen palveluiden (sähköpostipalvelu, VPN, pilvipalvelu) lisenssien tilausjakso on 12 kk ja ne sisältyvät tietosuojakoneen hintaan. Vuoden kuluttua voit helposti uusia vuosimaksun. Tämä onnistuu helposti ja sinun ei tarvitse tuoda tietosuojakonettasi meille asennettavaksi. Kun tietosuojapaketin 12 kk:n tilauksesi on lähestymässä loppuaan, saat hyvissä ajoin ilmoituksen sähköpostiisi tietosuojapaketin uusimisesta. Voit tutustua tietosuojapaketin lisävuosimahdollisuuksiin ja hintoihin verkkokaupassamme.

Kuinta pitkä takuu tietosuojakoneessa on?

Tietokoneessa on kannettavan tietokoneen valmistajan takuu. Saat takuukuitin mukaasi toimituksen yhteydessä.

Mitä tapahtuu jos unohdan salasanani?

Valitettavasti kukaan ei pääse ikinä tietoihisi käsiksi. Et edes sinä emmekä me. Tarjoamme maksimaalista tietoturvallisuutta. Meillä (ja myös muilla) menisi todennäköisesti enemmän kuin elinikämme purkaa tietokoneen salaukset.

Mitä jos hukkaan yhden USB-avaimen?

Ota yhteyttä tukeemme, niin voit ostaa meiltä uuden USB-avaimen kadonneen tilalle. Sinun tulee tällöin myös vaihtaa salasanasi.

Mitä jos hukkaan kaikki USB-avaimet?

Ota heti yhteyttä tukeemme. Mikäli hävität kaikki USB-avaimet, niin tietosuojakone tulee asentaa uudestaan. Tämä on monimutkainen toimenpide ja ota tällöin yhteyttä meihin. Vaikka muistaisit salasanasi, on olemassa riski, että uudelleenasennuksen yhteydessä kaikkea tietoa ei voida palauttaa. Mikäli et muista salasanaasi, mitään tietoa ei voida palauttaa.

Mitä jos hukkaan tietokoneeni?

Ainoa vaihtoehto on ostaa Tietosuojakoneelta uusi tietokone. Pilvipalvelussa olevat tiedot ovat tallessa.

Miten salasanan pituus vaikuttaa turvallisuuteen?

Salasanan olisi hyvä olla yksilöllinen, pitkä (vähintään 20 merkkiä) sekä sisältää kirjaimia (isoja ja pieniä), numeroita ja muita erikoismerkkejä. Salasana voi olla myös pitkä lause. Kovalevyn salauksen salasanaa ei tule käyttää missään muualla. Käytä hyväksesi KeePassX salasanojen hallintaohjelmaa.

Kauanko ammattilaiselta kestäisi kovalevyn salauksen murtaminen?

Nykytekniikalla AES-256 salauksen murtaminen kestäisi miljoonia vuosia. Mutta  mikäli salasanasi on muotoa “salasana123”, itse salasanan “brute-forcaus” voi tapahtua ammattilaisen toimesta nopeastikin. Pidä huoli, että salasana on tarpeeksi pitkä, monimutkainen ja yksilöllinen. ÄLÄ käytä kovalevyn salauksen salasanaa missään ulkopuolisessa verkkopalvelussa.

Ketkä ovat tehneet asentamanne ohjelmat?

Olemme itse kehittäneet VPN-yhteyksien hallintaan tarkoitetun PrivateOn-VPN -ohjelman. Ohjelma on avointa lähdekoodia ja koodi on löydettävissä GitHub:n sivuilta, github.com/privateon. PrivateOn-VPN -ohjelma on koodattu Perlillä ja siitä on tehty oma RPM-paketti. Tutustu tässä https://build.opensuse.org/project/show/home:PrivateOn

Kahden käyttöjärjestelmän (Linux ja Windows) sekä USB-käynnistysavaimen yhteensovittaminen osaksi tietokoneen käynnistämistä on monimutkaista ja tämä on tuotekehityksemme ja Linuxin osaamisemme tulosta. Teknisesti kyse on termeistä, kuten UEFI, Secure boot, BIOS, EFI boot, LUKS header, Linux kernel jne. Asennusprosessi on erikoisosaamistamme ja lopputulos on ainutlaatuinen tietosuojaratkaisu.

Tietosuojakone Oy on myös kehittänyt scriptin, jolla asiakas pystyy tekemään tarvittavan varmuuskopion LUKS headerista USB-käynnistysavaimelle. Ohje tähän löytyy käyttöohjeesta.

Kaikki muut ohjelmistot ovat toisten tahojen kehittämiä. Valtaosa ohjelmistosta on avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmia.

Mikä on avoin lähdekoodi?

Open Source it is! Kehittämismenetelmä (sekä lisenssi), joka mahdollistaa sovellusten lähdekodin katsomisen ja muokkaamisen yhteisön tarpeiden mukaisesti. Avoimesta lähdekoodista puhuttaessa huomio saattaa pikemminkin kiinnittyä vapaudesta ja avoimuudesta seuraaviin käytännön hyötyihin. Vapaiden ohjelmistojen ja avoimen lähdekoodin vastakohtana voidaan pitää omisteisia ohjelmistoja ja suljettua lähdekoodia. Avoimen lähdekoodin sovellusten toiminta on kokonaisuudessaan läpinäkyvää ja niiden käyttö on yleensä turvallisempaa kuin yritysten suljettujen lähdekoodien sovellusten käyttäminen.

Tunnetuimpia avoimen lähdekoodin tuotteita ovat Firefox-selain, OpenOffice-toimisto-ohjelmisto ja Linux-käyttöjärjestelmä, joka pääosin muodostuu Linux-ytimestä ja GNU-hankkeen rakentamasta rungosta.

Tietosuojakoneen kehittämä PrivateOn-VPN-ohjelma on avointa lähdekoodia. Voit itse tutustua koodiimme GitHub:n sivuilla, github.com/privateon

Suosittelemme käyttämään aina avoimen lähdekoodin sovelluksia, mikäli mahdollista. Äläkä myöskään unohda lahjoittaa avoimen lähdekoodin sovellusten kehittäjille.

Mikä on turvallinen sähköpostipalvelu?

Sähköpostiviestien turvallisuuteen kohdistuu erilaisia uhkia. Sanoman luottamuksellisuus ei aina ole kovin hyvin varmistettu. Kun viesti on matkalla, sen sisältöä voi lukea salakuuntelemalla verkkoa. Sähköpostin tietosuoja on käytännössä postikortin tasoa, selkokielellä lähetettynä se on miltein kenen tahansa hakkerin tai muun ulkopuolisen tahon saavutettavissa. Esimerkiksi työpaikkasi IT-henkilöstöllä on tavallisesti pääsy työntekijän työsähköposteihin. Lisäksi sähköpostin lähettäjän pystyy helposti väärentämään, jolloin viestin oikeasta lähettäjästä ei voida olla täysin varmoja.

Turvallisen sähköpostin valinnassa on tärkeätä valita oikeanlainen sähköpostipalvelu, joka on tietoturvallinen, ei myy tietojasi mainostajille lukemalla sähköpostejasi ja sijaitsee yksityisyyttä kunnioittavassa valtiossa. Turvalliseen sähköpostin käyttöön kuuluu olennaisena osana PGP-salaus. Tällöin viestin sisältöön ei kukaan ulkopuolinen taho pääse käsiksi.

Meidän valintamme turvalliseksi sähköpostipalveluksi on saksalainen yksityisyyttä korostava Posteo.

Mitä tarkoittaa pilvipalvelu?

Pilvipalvelussa tallennat tiedostosi kovalevyn sijasta “pilveen”, eli ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelimelle. Olemme päätyneet TeamDriven salattuun ja turvalliseen pilvipalveluun. TeamDrive on saksalainen yritys, mutta sillä on edustus myös Suomessa. Pilvipalvelun etuna on se, että jos tietokoneesi hajoaa, niin tiedostosi ovat yhä tallessa palvelintarjoajan palvelimilla. Huom. TeamDriven lähdekoodi ei ole avointa, mutta se on sertifioitu.

Mitä on kryptaus?

Kryptaaminen tarkoittaa tietojen salaamista kryptografisin menetelmin (kts. wikipedia). Salatut tiedostot eivät näy muille, kuin (yleensä) salasanan haltijalle. Kryptausmenetelmiä on useita, me suosittelemme ehdottomasti AES-256 salausprotokollan käyttöä.

Miksi teillä on ainoastaan yksi kannettava tietokone valikoimissanne?

Toimintamme sai alkunsa harrastetoiminnasta ja intohimosta tietoturvallisuuteen. Lähdemme liikkeelle yhdestä mallista, jotta voimme varmasti taata palvelukokonaisuuden luotettavuuden. Tuotekehitämme myös muitakin tuote- ja palvelukokonaisuuksia, mutta haluamme varmistaa tutteiden toimivuuden huolellisesti ennen tuotelanseerausta.

Onko samanlaista turvaa saatavilla Applen tietokoneille?

Ei. Applen lähdekoodi on pääosin suljettua, emmekä tiedä mitä siellä taustalla tapahtuu. Emme pysty takaamaan samantasoista tietosuojaa Applen laitteisiin.

Onko samanlaista turvaa saatavilla tableteille?

Tuotekehityksemme selvittää asiaan liittyviä vaihtoehtoja.

Onko samanlaista turvaa saatavilla puhelimille?

Tuotekehityksemme selvittää asiaan liittyviä vaihtoehtoja.

Mikä internet-yhteys sopii tietosuojakoneelleni?

Voit käyttää minkä tahansa operaattorin tarjoamaa internet-yhteyttä tietosuojakoneellasi. Tietosuojakoneella voit turvallisesti käyttää mitä tahansa yhteyttä ja myöskin avoimia Wi-Fi-yhteyksiä. Terve järki on kuitenkin aina syytä pitää mielessä tietoturva-asioissa!

Voinko käyttää Wi-Fi-yhteyttä tietosuojakoneellani?

Kyllä voit.

Mikä on VPN-yhteys?

VPN (Virtual Private Network) mahdollistaa suljetun yhteyden julkisen internetin välityksellä. VPN-yhteys on tunneli, jonka lähtöpäätä on hankala selvittää ja yhteys on mahdollista salata eri salausmenetelmillä. Protokollan avulla piilotat alkuperäisen IP-osoitteen ja voit vaihella näkyvää IP-osoitetta haluamaasi paikkaan, palveluntarjoajan valikoiman mukaan. VPN-yhteys lisää merkittävästi yksityisyytta ja turvallisuutta, voit huoletta käyttää julkisia Wi-Fi-verkkoja turvallisesti. Suosittelemme käyttämään OpenVPN-protokollaa.

Mikä on Tor-verkko?

Avoimen internetin koti. Tor (The Onion Router) mahdollistaa sensuroimattoman internetin ja sen anonyymin käytön. Torin läpi ajettu liikenne on täysin salattua. Kuitenkin on syytä selata tor-verkkoa varovaisesti.

Miksi luottaisin Tietosuojakoneeseen?

Riippuu kuinka paljon arvostat tietoturvallisuutta ja yksityisyyttäsi. Äärimmäisyyksiin vietynä internetissä ei kannata luottaa kehenkään, eikä mihinkään, ikinä, ei edes meihin. Tietosuojakone kuitenkin perustuu avoimen lähdekoodin ohjelmiin ja  ratkaisuihin (niin pitkälle kuin on mahdollista). Tietosuojakoneen asennusratkaisu on meiltä avoimesti saatavana ja se on käyty läpi myös suomalaisten ulkopuolisten Linux-osaajien kanssa. Koodaamamme PrivateOn-VPN -ohjelma on myös työnäytteemme ja osa uskottavuuttamme.

Tietoturvaoppaan avulla kerromme, kuinka sinun kannattaa toimia ylläpitääksesi yksityisyytesi. On erittäin tärkeää, että käytät sovelluksia juuri niin kuin ne on suuniteltu käytettäväksi.

Huolehdin jo tietoturvastani. Miksi siirtyisin Tietosuojakoneen asiakkaaksi?

Me tarjoamme yksinkertaisen tavan päivittää tietoturva, tietosuoja ja yksityisyysasiat asiantuntijatasolle. Tuotteemme ovat suoraan käyttövalmiita ja sisältävät sovelluskohtaisen käyttöoppaan.