Kovalevylläsi olevat tiedostot ovat sinun yksityisasiasi!

Olisitko huolissasi mikäli kannettava tietokoneesi häviäisi ja se päätyisi ulkopuolisen haltuun? Oletko enemmän huolissasi itse laitteesta vaiko tietokoneesi kovalevyn sisältämistä tiedoista? Toivoisitko, että olisipa tietokoneesi kovalevy ollut salattu? Osaatko palauttaa varmuuskopioidut tiedostot? Se minkälaisia tietoja tai tiedostoja säilytät oman tietokoneesi kovalevylläsi on vain ja ainoastaan sinun yksityisasiasi. Kenenkään ulkopuolisen ei tule päästä omiin yksityisiin tiedostoihisi käsiksi. Mikäli matkustat paljon, saatat esimerkiksi joidenkin maiden lentokentillä joutua tilanteeseen, jossa viranomaiset vaativat sinua käynnistämään tietokoneesi ja paljastamaan viranomaisille kaiken sisällön. Esimerkkejä on useita:

Iso-Britanniassa viranomaisilla on lupa ottaa haltuunsa mikä tahansa tietokone tai mobiililaite ja pitää hallussaan henkilökohtaisia tiedostojasi ja sähköpostejasi niin kauan kuin nähdään tarpeelliseksi. Sinun on myös paljastettava tietokoneesi salasana rangaistuksen uhalla. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat saaneet luvan vaatia pääsyä matkustajien henkilökohtaisiin sähköposteihin. Yhdysvalloissa viranomaiset eivät tarvitse mitään epäilystä rikoksesta tutkiakseen maahan saapuvien kannettavat tietokoneet, matkapuhelimet tai muut vastaavat vempaimet tai kopioidakseen niistä tietoja. Jopa Suomessa viranomaisilla on oikeus vaatia tarpeelliset salasanat tietokoneellesi päästäkseen.

Mitä tapahtuu mikäli tietokoneesi varastetaan tai se unohtuu jonnekin? Tietokonevalmistaja Dellin teettämän tutkimuksen mukaan yli 800 000 kannettavaa tietokonetta katoaa tai varastetaan vuosittain Yhdysvaltain ja Euroopan suurimmilla lentokentillä. Vaikka itse koneella ei olisikaan niin paljoa arvoa, kaikkein arvokkainta on itse koneellasi oleva tieto. Et varmastikaan haluaisi, että tiedostosi päätyisivät täten täysin ulkopuolisen henkilön haltuun. Jo tämänkin takia on ensiarvoisen tärkeää huolehtia omasta tietosuojastasi.

Onneksi on olemassa ratkaisu, joiden turvin voit huoleti matkustaa, antaa pyydettäessä salasanasi ja suojata yksityisyytesi. Tietosuojakoneella pystyt varmistamaan vaikka tietokoneesi häviäisi, että kukaan ulkopuolinen taho ei pääsisi tietoihisi käsiksi.

Isoveli

Viimeistään tietovuotaja Edward Snowden paljasti koko maailmalle yleisesti tiedossa olevan salaisuuden. Meitä seurataan yhä enemmän ja enemmän. Kaikki verkkoselailut, nettikirjoittelut, tietokoneesi tiedostot ja sähköpostit ovat ”isoveljen” avattavissa ja luettavissa.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun NSA:n harjoittama seuranta on ollut uutisotsikoissa viimeiset vuodet. Mutta urkintaa tapahtuu paljon lähempänäkin – Ruotsin sotilastiedustelu FRA pystyy seuraamaan lähes kaikkea Suomesta ulkomaille tapahtuvaa internet-liikennettä. Jos käyt vaikkapa New York Timesin tai YouTuben sivuilla, jolloin palveluntarjoaja sijaitsee jossain muualla kuin Suomessa, tähän kaapelia pitkin kulkevaan tietoon Ruotsin sotilastiedustelulla on mahdollisuus tarttua. Myös Suomessa on tammikuussa 2015 esitetty verkkovalvonnan käyttöönottoa. Maailmassa tapahtuneiden ikävien asioiden seurauksena jotkut hallitukset, kuten Iso-Britannia, ovat ehdottamassa jopa salauksen kieltämistä.

Tietokoneen suojaaminen on erityisen tärkeätä, jos sinun tietojasi kohtaan on erityistä mielenkiintoa jollakin taholla. Esimerkiksi toimittaja, joka on aikeissa paljastaa yhteiskunnallisen väärinkäytöksen. Tai yksityisyrittäjä, jonka liikesalaisuuksiin kilpailijat yrittävät päästä käsiksi. Tai ihan tavallinen Matti Meikäläinen, joka on huolestunut ”isoveljen” kasvaneesta aktiivisuudesta maailman laajuisesti.

Sinusta kerättyä informaatiota voidaan käyttää sinua vastaan henkilökohtaisesti, poliittisesti, liiketaloudellisesti tai oikeudellisesti. Tätä bittiavaruudesta löytyvää tietoa et valitettavasti pysty ikinä hävittämään. Mutta voit pitää huolta, että tästä eteenpäin olet suojattuna. Me Tietosuojakone Oy:ssä uskomme, että yksityisyyden häviäminen ei tee maailmasta parempaa paikkaa.

“Eihän minulla ole mitään salattavaa…”

Siteeraamme tässä Petteri Järvistä: “Kauppias kerää ostotietosi, operaattori näkee viestintäsi. Sadat muut yritykset keräävät tietoja toiminnastasi. “Ei se mitään, ei minulla ole mitään salattavaa” ajattelee moni. Varsinkin nuorten elämä on nettiaikana niin avointa, ettei salaisuuksille tunnu olevan tarvetta. Mitä siitä, vaikka kaikki näkevätkin kaiken?

Jokaisella on omat salaisuutensa. Haluatko kertoa palkkasi? Pankkitilisi saldon? Henkilötunnuksesi? Salasanasi ja käyttäjätunnuksesi? Luottokorttisi numeron? Seksuaalisuutesi? Aikomuksesi vaihtaa työpaikkaa tai hankkia perheenlisäystä? Iän myötä salaisuuksien määrä lisääntyy. Kukaan ei selviä elämän tyrskyistä täysin puhtain purjein ja avoimin mielin. Ei ole yhdentekevää, kuka saa salaisuudet haltuunsa tai pystyy päättelemään ne keräämistään tiedoista.”

Me Tietosuojakoneessa allekirjoitamme Petteri Järvisen mietteet. Meillä jokaisella on oikeus yksityisyyteemme.

Kotimaassamme yksityisyyden suojaan suhtaudutaan edelleenkin varsin leväperäisesti, koska yleinen asenne on, että rehellisellä miehellä ei ole mitään salattavaa. Yksityisyyden suoja ei ole olemassa siksi, että se suojaisi ihmisiä pelkästään rikollisilta. Se on olemassa siksi, että se suojaa ihmisiä viranomaisten ja valtion mielivallalta. Mikäli luodaan järjestelmä, jossa viranomaisella on laajat ja epämääräisesti määritellyt oikeudet, ja viranomaista valvoo vain viranomainen itse, luodaan järjestelmä, joka on altis väärinkäytöksille.

Ethän lähettäisi luottamuksellisia viestejä postikortilla – tiedäthän että sähköpostin tietoturva on postikortin tasoa

Emme ehkä voi kylliksi tätä painottaa, mutta unohda ilmaiset sähköpostipalvelut. Ne ovat ulkoasultaan “kivan näköisiä” ja helppokäyttöisiä, mutta yksityisyydeltään ja tietosuojaltaan ne voivat olla kyseenalaisia. Monikaan meistä ei varmasti lähettäisi luottamuksellisia liikesalaisuuksia, asiakas-, potilas- tai henkilötietoja, salasanoja tai luottokorttitietoja postikortilla.

Tavallisen sähköpostiviestin tietoturva ei kuitenkaan ole yhtään perinteistä postikorttia parempi. Voit toki käyttää gmaileja tai vastaavia palveluntarjoajia rekisteröityessäsi netin eri ilmaispalveluihin, vastaanottaessasi uutiskirjeitä ja lähettäessäsi kavereillesi linkkejä youtube-videoihin, mutta hiemankin luottamuksellisten viestien lähettämiseen tai säilyttämiseen nämä palvelut eivät sovellu. Voi olla hyvä käyttää kahta sähköpostitiliä. Toista eri netin palveluihin, ja toista ainoastaan henkilökohtaisiin luottamuksellisiin asioihisi. Käyttämällä ensimmäistä vaihtoehtoa vältyt myös turhalta mainospostilta kun et jaa henkilökohtaista sähköpostiosoitettasi netin palveluihin.

Onneksi sähköpostin salaaminen on kuitenkin mahdollista ja jopa vaivatonta. On mahdollista lähettää sähköposti sellaisella tavalla, että kukaan ulkopuolinen ei missään vaiheessa pääse murtautumaan salattuun viestiin ja lukemaan sen sisältöä.

Lataatko netistä tv-sarjoja, elokuvia, musiikkia – et tee rikosta mutta sinulta voidaan yrittää vaatia korvausta

Hyvin monet meistä lataavat netistä tv-sarjoja, elokuvia, musiikkia, tiedostoja, mitä tahansa. Näin teki myös 9-vuotias tyttö, jonka kotiin poliisi teki kotietsinnän ja tytön Nalle Puh –koristeltu tietokone takavarikoitiin. Lisäksi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) lähetti perheelle 600 euron korvausvaatimuksen.

Materiaalia voidaan ladata laillisista lähteistä ja ns. laittomista lähteistä. Vaikkakin Suomen tekijänoikeuslain mukaan luvattomien kopioiden lataaminen on laitonta, tämä ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisesti rangaistavaa vaan pelkästään moitittavaa, toisin kuin aineiston jakaminen ja levittäminen eteenpäin. Tosin jo pelkästä lataamisestakin voi seurata siviilioikeudellinen korvausvelvollisuus oikeudenhaltijoille, kuten TTVK:lle. TTVK ei myöskään ole viranomainen, vaan yksityinen järjestö.

Mikäli lataat netistä erilaista materiaalia, on hyvä varmistaa, ettet jaa tai levitä tiedostoja vahingossa eteenpäin. Itse lataaminen ei ole rikos, mutta tekijänoikeussuojatun materiaalin luvaton levittäminen on tekijänoikeusrikos, josta voi seurata vahingonkorvausvastuu sekä myös rikosoikeudellinen vastuu.

Mikäli siis lataat netistä erilaista materiaalia, kannattaa sinun varmistaa selustasi, ettet vahingossa saa TTVK:lta 600 euron maksuvaadetta – vaikkakaan et olisi syyllistynyt rikokseen.

Käytätkö netin ilmaispalveluita?

Nämähän ovat loistavia palveluita omalla tavallaan; ilmaisia, toimivia, käytettävissä tietokoneella, kännykällä, tabletilla, miltei missä päin maailmaa tahansa. Kääntöpuolena on oman yksityisyytesi kontrollin täydellinen menettäminen.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millainen kuva sinusta muodostuisi parin viime vuoden aikana tekemiesi googlailujesi perusteella? Jos esimerkiksi työnantajasi, puolisosi tai naapurisi saisi nämä tiedot käsiinsä, saisiko hän sinusta oikeanlaisen kuvan? Mikäli olet rekisteröinyt omalla nimelläsi Googlen tai Facebookin palveluun, nämä historiatiedot ovat olemassa, yksilöitävissä juuri sinuun ja jollain tavalla myös saatavilla.

Olisitko esimerkiksi valmis paljastamaan työnantajallesi, puolisollesi tai vaikkapa naapurillesi kaikki mitä olet googlaillut viimeisten vuosien aikana? Tai antamaan heille pääsyn omiin gmaileihisi? Suurin osa meistä vastaisi että ei missään nimessä. Olethan tietoinen, että sähköpostin tietoturva on käytännössä postikortin tasoa? Kaupalliset palvelut kuitenkin keräävät nämä tiedot ja tietääkö kukaan meistä aivan varmasti mitä tällä kaikella tiedolla tehdään ja mille viranomaisille sitä jaetaan? Onhan täysin varmaa, ettei kukaan hakkeri voisi saada näitä tietoja käsiinsä? Voisiko olla mahdollista, että jonain päivänä tätä kerättyä tietoa tai gmailissa lähetettyä sähköpostiasi tultaisiin käyttämään sinua vastaan? Toivottavasti näin ei käy. Onneksi tältä kaikelta voidaan myös suojautua.

Käytätkö dropboxeja tai muita ilmaisia pilvipalveluita?

Jälleen, ilmaiset pilvipalvelut ovat mainioita palveluita – ilmaisia, helppokäyttöisiä, voit päästä käsiksi tiedostoihisi ja valokuviisi mistä päin maailmaa tahansa millä tahansa nettiin kytketyllä päätelaitteella. Mutta tiedätkö missä päin maailmaa tiedostosi ovat? Kuka niihin pääsee käsiksi? Annetaanko tiedostot pyynnöstä eri viranomaisille? Mikäli olet vaikka toimittaja, voitko olla varma että kirjoituksesi eivät päädy vääriin käsiin? Tai mikäli yrityksesi asiakasrekisteri tai muut liikesalaisuudet ovat pilvipalvelussa, voitko olla varma että nämä tiedot eivät koskaan päädy kilpailijoillesi? Voitko olla varma, että palveluun tallentamasi henkilökohtaiset valokuvasi eivät jonain päivänä löydy googlaamalla? Kukaan hakkeri ei varmastikaan ole kiinnostunut ottamaan näitä pilvipalveluita hakkeroinnin kohteekseensa? Onneksi tähänkin on myös ratkaisu olemassa.

Surffailu

Liikutko kannettavan tietokoneesi kanssa kaupungilla ja käytätkö julkisia WLAN-verkkoja? Tiesitkö, että hakkerit voivat kaapata esim. kahviloiden WLAN-verkon nettiliikenteen ja lukea kaiken nettiliikenteesi sisällön? Toivoisitko, ettei internet-operaattorisi vai verkkovalvontaa harjoittava taho pystyisi lukemaan nettiliikenteesi sisältöä tai tietämään millä nettisivuilla vierailet? Ärsyttävätkö internetin TV-palveluiden keinotekoiset maarajoitukset? Haluatko joskus surffata netissä täysin anonyymisti? Tietosuojakone tarjoaa näihin kysymyksiin vastauksen ja valmiin ratkaisun.

Minkä arvon annat yksityisyydellesi?

Tutustu verkkokauppaamme